ODPORNOŚĆ ZACZYNA SIĘ W JELITACH
Takie prawidło słyszymy od wieków, jednak w większości bagatelizujemy tę informację.
Na szczęście XXI wiek to szereg badań nad mikroflorą, śluzówką jelit i funkcjami mikrobiomu jelitowego. Badania te, dostarczają nam niesamowitej wiedzy odnośnie centrum naszego układu odpornościowego – JELIT.
W świetle najnowszych badań okazuje się, że faktycznie odporność pochodzi z jelit – ale to nie wszystko!
Od dobrostanu naszych jelit, a dokładniej od różnorodności mikroogranizmów zamieszkujących nasz układ pokarmowy zależy nie tylko odporność organizmu na patogeny ale też zdrowie psychiczne I stan skóry, powinowactwo do chorób cywilizacyjnych (cukrzyca, nadciśnienie, otyłość, hashimoto, azs oraz wielu innych).
Mikrobiom w naszych jelitach pełni niezliczoną ilość funkcji, które są uzależnione od jego różnorodności, np. niektóre bakterie odpowiadają głównie za odporność na patogeny i wirusy – są to na przykład Lactobacillus i Bifidobacterium. Te pierwsze występują w tradycyjnej żywności fermentowanej (ogórki kiszone i inne kiszonki). Inne odpowiadają za przewodzenie impulsów na osi jelito – mózg lub jelito – skóra.
Tak więc im bardziej urozmaicona dieta w błonnik pokarmowy, tym lepszy stan jelit i odporności.
Marlena Zagórnik - dietetyk, masażystka, dyplomowana kosmetyczka, szkoleniowiec, specjalista diagnostyki i suplementacji w gabinecie kosmetycznym i dietetyka