Zapisz się do Newslettera:

Dieta - co pomaga, a co szkodzi naszej skórze?

Aby stosowanie kosmetyków i zabiegów przyniosło oczekiwane efekty trzeba połączyć zabiegi kosmetyczne z odpowiednim żywieniem. Odpowiednia dieta pomaga dbać o zdrowie skóry, a także pozwala pozbyć się przebarwień i wyprysków oraz zmniejszyć intensywność pocenia się.

TO POMAGA SKÓRZE

* Owoce i warzywa – to bogate źródło antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się skóry. Dodatkowo odżywiają, oczyszczają, ujędrniają i nawilżają. Nadają cerze kolorytu i świeżości. Uważaj na banany, gruszki i winogrona – mają dużo cukru.

* Ryby – zawierają kwasy omega – 3, które sprawiają że skóra jest bardziej jędrna, lepiej nawilżona i dotleniona dzięki czemu na dłużej zachowuje młodość. Spożywanie ryb wpływa na wzmocnienie naszej odporności i obniża poziom złego cholesterolu.

* Pełnoziarniste produkty zbożowe – są bogate w witaminy z grupy B, które zwalczają stany zapalne i niedoskonałości skóry, poprawiają koloryt cery. Uważaj na pieczywo – ma dużo kalorii, nie spożywaj więcej niż dwie kromki dziennie.

* Orzechy – mają dużo kalorii więc nie przesadzaj z ich ilością, zjadaj maksymalnie garść dziennie. Orzechy łagodzą zmiany skórne, nawilżają naskórek, odżywiają i odmładzają skórę.

 

TO SZKODZI SKÓRZE

* Produkty solone (np. chipsy, krakersy, słone orzeszki itd.) - nadmiar soli prowadzi do obrzęków przez co skóra pęcznieje, a po utracie wody staje się wiotka. Jeżeli masz skłonności do zmian skórnych sól przyczyni się do powstawania wyprysków.

* Używki (alkohol, kawa i herbata) – odwadniają organizm, a więc i skórę. Zbyt duża ilość kofeiny zawarta w kawie i herbacie powoduje np. podrażnienie jelit i bezsenność.

* Potrawy tłuste, smażone na głębokim tłuszczu i fast foody – zawierają tłuszcze trans, które przyspieszają proces starzenia się skóry.

* Potrawy i napoje gorące – rozszerzają się naczynia włosowate, co może prowadzić do występowania naczyniaków, pajączków, żylaków

* Ostre przyprawy (chili, ostra papryka, pieprz) – powodują powstawanie wyprysków oraz wydzielanie większej ilości sebum, co zaostrza stany zapalne. Spożywanie pikantnych potraw sprzyja np. pękaniu naczynek i powstawaniu żylaków

* Cukier i słodycze – nagły wzrost poziomu glukozy sprawia, że dochodzi do naruszenia struktur białkowych, od których zależy jędrność skóry i jej młodzieńczy wygląd.  

 

Powyższe zestawienie to tylko przykłady.... Przy doborze odpowiednich dla siebie produktów spożywczych kierujmy się mottem: "JEŚĆ WSZYSTKO ALE Z UMIAREM".

W dzisiejszym, niezwykle zanieczyszczonym chemikaliami, hormonami, antybiotykami świecie wielu z nas (często o tym nie wiedząc) ma alergię lub źle toleruje pewne grupy pokarmów (najczęściej jest to białka mleka krowiego, jaja oraz pszenicy, ponadto ryby, owoce morza, orzechy, pomidory, seler i przyprawy. Poważnie uczulają również dodatki stosowane w pokarmach. Obserwujmy siebie - to najlepszy sposób zdiagnozowania, których produktów powiniśmy bezwględnie unikać. Jakiekolwiek wypryski na twarzy lub ciele, wysypka, biegunka, ospałość - mogą świadczyć o alergii lub nietolerancji pokarmowej. Pamiętajmy, że dostarczając naszemu organizmowi "złe dla nas" produkty osłabiamy swoją odporność.

 

 

 

dietetyk, dyplomowana kosmetyczka, masażystka, trener personalny, szkoleniowiec mgr Marlena Zagórnik

 

 

 

 

 

zdjęcie:  Designed by Freepik